Blogg

Medkänsla i empatiskt ledarskap, varför är det bra och hur gör man?

Träffade en person som sa: ”Min chef ger beröm som ”Bra jobbat”, utan att riktigt ha inblick i vad jag gör om dagarna. Hur vet hon det, undrar jag då. Det känns inte riktigt äkta, utan som om hon säger det för att hon tror att hon måste.”

Och det stämmer. När vi inte är genuina i det vi säger, så märks det.

Ett empatiskt och medkännande ledarskap handlar om att en chef inte bara ser sina medarbetares prestationer, utan också deras behov och utmaningar. Det innebär att vara närvarande, visa förståelse, stötta när någon har det tufft och samtidigt vara tydlig med förväntningar. Medkänsla handlar inte om att vara ”snäll” på bekostnad av resultat – utan om att skapa en arbetsmiljö där människor presterar på topp för att de känner sig trygga, sedda och motiverade.

Forskningen: Medkänsla ökar lönsamhet och engagemang

En studie från Harvard Business Review visar att empatiska och medkännande ledare har en direkt positiv påverkan på arbetsplatskulturen och företagets resultat. Studien visade på att när chefer är medkännande så:

  • Ökar engagemanget: Medarbetare som upplever att deras chef bryr sig om dem är 4 gånger mer engagerade på jobbet.
  • Minskar stressen: Psykologisk trygghet, som uppstår i en medkännande kultur, leder till minskad sjukfrånvaro och ökad kreativitet.
  • Förbättras samarbetet: Team där ledaren visar empati och medkänsla presterar över 20 % bättre än de som leds av auktoritära chefer.

En annan studie från Stanford University bekräftar att medkännande arbetsmiljöer leder till högre produktivitet, eftersom de skapar ett klimat av förtroende och lojalitet. Med andra ord: Att använda sin emotionella intelligens och visa medkänsla är en affärsstrategi, inte bara personliga egenskaper.

Självmedkänsla – nyckeln till hållbart ledarskap

Men det börjar inte med andra – det börjar med dig själv. För att kunna leda med medkänsla måste chefer också praktisera självmedkänsla. Studier från Dr. Kristin Neff, en av de främsta forskarna på området, visar att ledare som är självmedkännande:

  • Har högre motståndskraft mot stress och utbrändhet.
  • Blir mer beslutsamma och mindre rädda för att misslyckas.
  • Blir bättre på att hantera konflikter och ge konstruktiv feedback.

Självmedkänsla innebär att bemöta sig själv med samma vänlighet och förståelse som man skulle visa en vän, snarare än att vara självkritisk vid motgångar.

Hur kan chefer bli mer medkännande?

  1. Lyssna aktivt – Visa att du verkligen hör och förstår vad dina medarbetare säger.
  2. Var närvarande – Sätt undan mobilen, stäng av datorn och ge din fulla uppmärksamhet vid samtal.
  3. Ställ frågor istället för att ge order – ”Hur kan jag stötta dig?” istället för ”Gör så här!”.
  4. Praktisera självmedkänsla – När du gör misstag, prata till dig själv som du skulle till en god vän.
  5. Visa sårbarhet – En ledare som vågar säga ”Jag vet inte, men vi löser det tillsammans” bygger förtroende.

Taggar